Ruesink, Dolf - Bewaar de herinnering {2021}
Geredde kennis
Dolf Ruesink – 40 jaar journalist bij dagblad Tubantia - reconstrueerde zijn jeugd in Winterswijk, waar hij in 1952 geboren werd. Toen was geluk nog gewoon. Een Hollands gezin leefde in die tijd vooral in de woonkamer (de enige verwarmde plek in huis), met een moeder die zorgde voor het gezin en een vader voor het inkomen en de klussen in huis. En ten minste drie, liefst nog wat meer kinderen voor wat leven in huis.
In 17 hoofdstukken haalt Ruesink liefdevolle herinneringen op aan de jaren 50 en 60 die hij als oudste van drie zoons beleefde in het Achterhoekse dorp. Vader was smid-bankwerker en moeder was moeder. Er werd 's middags warm gegeten, goed doorgekookte aardappelen en groente die je makkelijk kon prakken. Een kuiltje erin voor de jus en je at je vingers er bij op!
Al lezend komen de oude woorden en begrippen voorbij: Ranja, koffiemolen, melkfles, kolenkit, schillenboer, mattenklopper, telefoon op de gang, inwoning, weckfles, inktpot, schoolplaten, Jetses, radio Luxemburg, postzegelverzameling, sigarenbandjes, Sjors en Sjimmie, Winnetou en Old Shatterhand, Swiebertje en Pipo de Clown
Als journalist heeft Ruesink er merkbaar moeite mee om al te emotionele persoonlijke herinneringen te koppelen aan de objecten, gebeurtenissen en bezigheden die hij beschrijft.
Maar dat maakt hij meer dan goed door de precisie en de volledigheid van zijn inventarisaties van het bestaan in de jaren vijftig en zestig in categorieën zoals: huis en haard, speelgoed, opvoeding en geloof, vakanties en logeren, verzameling en plakboek, feesten en vermaak, radio en televisie, popmuziek en lange haren enz. enz.
Met zwartwit foto’s en familiekiekjes die er prima bij passen.
Het is een encyclopedie van op het nippertje geredde kennis geworden. “Een feest van herkenning” staat op het omslag. En dat klopt.
{Deze recensie verscheen in de opiniekrant Argus, 30 maart 2021}